понеділок, 19 липня 2021 р.

23 червня вшановуємо пам’ять жертв розстрілів в’язнів у тюрмах Західної України

     Відступаючи перед нацистами влітку 1941-го, радянська влада знищила у в’язницях на території Західної України, за різними оцінками, від 9 до 20 тисяч людей. Згодом знищення в’язнів тривало в центральних і східних регіонах. Одна з перших масових екзекуцій у рамках так званого "розвантаження тюрем" відбулася саме 23 червня 1941-го у в’язниці Луцька. Архівні документи свідчать, що станом на 10 червня у тюремному відділенні управління НКВД у Волинській області утримувалося 2 117 ув’язнених: здебільшого активісти ОУН, священики, інтелігенція.

    У доповідних записках начальнику тюремного відділення зазначалося, що у зв’язку з бойовими діями біля Луцька з-під варти звільнили малолітніх, "указників" і засуджених за дрібні злочини. Всього 84 особи. Решту розстріляли з кулеметів та закидали гранатами.

    Детальніше про розстріл в’язнів у Луцьку зі спогадами очевидця – в матеріалі дослідниці теми Лесі Бондарук "Знищення в’язнів у луцькій тюрмі".

    У в’язницях Львівщини страти розпочалися 22 червня – першими розстріляли вже засуджених до смертної кари. З проміжного звіту начальника тюремного відділення управління НКВД у Львівській області Лермана відомо, що станом на 24 червня у тюрмах Львова та Золочева розстріляли 2 072 особи. В той же час аналогічні каральні дії відбулися і на Львівщині, де за даними істориків було розстріляно 2 068 людей. І це лише за два дні. Вже за кілька наступних днів були знищені ще тисячі українців. Лише за два тижні кількість вбитих становила понад 20 тисяч осіб.

 В бібліотеці відбулася презентація книжкової виставки, на якої були презентовані книги для ознайомлення даної тематики  

Пам’ятаємо!

Шануймо подвиги наших Героїв!

Ніколи не забудемо злочинів радянсько-російської держави!

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар