четвер, 25 квітня 2024 р.

26 квітня Міжнародний день пам'яті про чорнобильську катастрофу

 Чорнобиль… Слово це стало символом горя і страждання, покинутих домівок.

 Минуло 38 років від того дня, коли Україну спіткала страшна трагедія – техногенно-екологічна катастрофа, спричинена вибухом реактора четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції, яка нанесла непоправної шкоди довкіллю та здоров’ю людей.

Якби не подвиг простих людей, які ризикуючи власним життям і здоров’ям, врятували нас від подальшого поширення радіації, то важко навіть спрогнозувати повні масштаби трагедії не лише для України, а й всього світу.

Низький уклін всім хто боровся зі страшною бідою. Пам'ять про Ваш подвиг не згасне у віках і збережеться в серцях народу.

 Пропонуємо книжкову виставку «1986 Чорнобильські хроніки» присвячену  роковинам з дня аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

На виставці представлено видання у яких  описуються події на ЧАЕС у день аварії, подвиг ліквідаторів-чорнобильців, гіркі наслідки катастрофи для України та світу та спроби їх подолання.

1. Сінько, Василь Данилович. Зраджена земля [Текст] / В. Д. Сінько. - [К.] : Кравчук В. К., 2010. - 46 с. : фотоіл. - Бібліогр.: с. 31.

 

    Все моє життя пов’язане з багатостраждальною землею Київщини і особливо з Поліссям. Тут народився, тут навчався, тут пізнавав хліборобські премудрості, тут разом зі своїми земляками будував, вірив, що таки буде щасливе майбутнє, тут одержував ордени і медалі за досягнуті успіхи, тут жила і працювала моя родина і тут в числі перших довелося іти на зустріч Чорнобильській біді з тим, щоб допомогти людям побороти цього розперезаного монстра, який 26 квітня 1986 року (субота) о 1-ій годині 23 хвилини викинув свою смертоносну отруту, що осіла на десятках тисяч гектарів матінки Землі, яка тисячоліттями плекала, родила, ростила, приймала в своє лоно залишки людства від різних причин, фізіологічних, трагічних, військових, катастрофічних, але не такої, яка без запаху і сили стала планетарною катастрофою, яка до цього часу підкошує здоров'я батьків і підростаючого покоління.

А Земля? Вона ні в чому не винна, її зрадили ми, люди, які «посадили» тут, у чарівному краї, не зовсім вивчений з техніки безпеки об’єкт для виробництва дешевої електроенергії.

 2. Гусєв, Олег Петрович. Чорнобиль, біль наш довічний [Текст] : документально-публіцистична повість / О. П. Гусєв. - К. : Золоті ворота, 1996. - 220с., 8 арк. фотоіл.: фотоіл.


    У документально-публіцистичній повісті О. П. Гусєва, учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, головного редактора «Профспілкової газети», розповідається про чорнобильську катастрофу що спіткала Україну у квітні 1986 року, а також про події й трудові звершення представників найрізноманітніших професій, в тому числі й профспілкових працівників, по ліквідації її наслідків протягом десятиліття, що минуло після катастрофи.

Сучасний погляд автора на проблему Чорнобиля, використання нових документів, спогадів і свідчень учасників ліквідації наслідків аварії не тільки яскраво відтворює незабутні трагічні події, а й ставить питання дальшого використання атомної енергії у народному господарстві, захисту навколишнього середовища від її шкідливого впливу.

 3. Гусєв, Олег Петрович. Віч-на-віч з Чорнобилем-86 і Закарпаттям-98 - й майбутні покоління [Текст] : документально-публіцистична повість / О. П. Гусєв. - К. : Видавничий центр "ДрУк", 1999. - 243 с., 8 арк. фото.


    У п’ятому томі Гусєва О.П. журналіста і письменника, колишнього кореспондента газети «Правда» по Україні, а нині головного редактора «Профспілкової Газети», Заслуженого журналіста України, учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильський атомній електростанції з весни 1986 року, розповідається про героїв двобою з колись «мирним» атомом, котрий розпочався у Чорнобильському районі в Україні 26 квітня 1986 року з перших же секунд після найбільшої у ХХ сторіччі техногенної аварії, яка сталася на четвертому енергоблоці ЧАЕС, й не припинятиметься ще багато століть.

У книзі, яка є продовженням своєрідної чотиритомної енциклопедії автора про чорнобильську трагедію – а над нею він працює вже більше 12 років – сотні маловідомих або вперше опублікованих фактів, тисячі прізвищ ліквідаторів, а також ряд унікальних фотознімків, зроблених О.П.Гусєвим безпосередньо на місцях битви з ядерним джином у 1986-1987 роках

 4.Сирота, Олександр Чорнобиль. Живий альбом / Олександр Сирота. – К. :ОСНОВА-ПРИНТ ПЛЮС. 2021. – 80 с. :іл.

Сьогодні Чорнобильська зона – це територія легенд, похмурих пейзажів і торжества природи. Водночас – це потенційний музейний комплекс міжнародного рівня, пам'ятка величезної техногенної катастрофи. Відвідати це місце хоча б один раз варто всім, переконані деякі колишні жителі Прип'яті. Відвідати й жити далі так, щоби на Землі не з'являлося нових мертвих міст…

  "Чорнобиль. Живий альбом" – книга-альбом про історію і сучасне життя Чорнобильської зони. Унікальні портрети людей, подій та природних ландшафтів зібрані під однією обкладинкою і оживають завдяки новітнім IT-технологіям.

 5. Купрієнко О. В. Чорнобильська хроніка. Люди / О. Купрієнко, А. Багірова ; [передм. П. Б. Котіна]. – Харків : Фоліо, 2021. – 205, [2] c. : іл.


  Це книжка – присвята героям, які ризикували своїм життям та здоров'ям задля порятунку мільйонів інших людей. Вона містить історії шістнадцяти борців за наші життя. Це свідки й учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС: атомники, пожежники, медики, монтажники, оператори. Вони розповідають "по-рентгенівськи", безкомпромісно чесно. Згадують про власне становлення, про життя у місті Прип'ять до аварії; говорять про події, які пізніше назвуть техногенною катастрофою. Кожна сторінка книжки варта найуважнішого прочитання, адже не все ще сказане і почуте суспільством. Кожне слово, промовлене очевидцями тих подій, має величезну вагу для майбутніх поколінь. Справа живих – пам'ятати. 



6. Векленко О. А. Чорнобиль: етюди з натури / Олег Векленко ; [пер. з англ. Світлани Орлової]. – Харків : Фабула, 2019. – 141, [2] с. : фот. – Авт. та назва парал. укр., англ. – Текст та текстівки парал. укр., англ.

 

    Книжка спогадів учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, художника, професора Харківської державної академії дизайну і мистецтв Олега Векленка про його особисті відчуття, пережиті в період перебування в Чорнобилі у травні–червні 1986 року. Автор розказує, яким було повсякденне життя ліквідаторів у таборі неподалік станції, про примітивні засоби захисту і про те, що усвідомлення справжньої небезпеки прийшло набагато пізніше. Щирі історії про ті дні написані живою мовою і доповнені авторськими малюнками та фотографіями. 






Вічна слава ліквідаторам, які вступили в боротьбу з атомом і перемогли! Вічна пам'ять тим, хто пішов у небуття заради продовження життя на землі!

  Час очистить Прип'ять незглибиму,

  Оживуть і луки, і сади,

  Та Чорнобиль вічно берегтиме

  Хрест своєї чорної біди.

  Іван Гнатюк, "Гірка Зоря"

Немає коментарів:

Дописати коментар